Πώς Θα Ξέρεις Αν Είσαι Γεννημένος Φυσικός

Αναρωτιέσαι αν είσαι φτιαγμένος για καριέρα στη Φυσική και θες να βεβαιωθείς; Σίγουρα λοιπόν θα σου αρέσουν οι Θετικές Επιστήμες. Αν όμως το κάνεις από αντίδραση γιατί σιχαίνεσαι τα Φιλολογικά, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσεις. Αν αποφασίσεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με τον τομέα των Φυσικών Επιστημών, θα διαπιστώσεις ότι απαιτεί το 100% της προσοχής και της συγκέντρωσής σου. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είσαι απόλυτα σίγουρος για την απόφασή σου εκ των προτέρων.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου λοιπόν είναι εάν είσαι περίεργος. Είναι έμφυτο χαρακτηριστικό του ανθρώπου η περιέργεια, δίχως αμφιβολία. Όμως εδώ μιλάμε για κάτι περισσότερο από αυτό. Θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθείς αν σε ενδιαφέρει πάντοτε να ανακαλύπτεις την αιτία, για την οποία συμβαίνουν όλα στη ζωή. Με αυτό τον τρόπο, θα εθιστείς στην αναζήτηση της αλήθειας και οι νόμοι της Φυσικής θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις εις βάθος τον κόσμο.

Επιπλέον, η Φυσική χρειάζεται συγκέντρωση και ανάλυση. Αν δεν μπορείς να συγκεντρωθείς και δεν σε ενδιαφέρουν οι αναλύσεις, τότε το πιο πιθανόν είναι να μην σε ενδιαφέρει ούτε η Φυσική. Ακόμη και η παραμικρή απροσεξία επιφέρει λάθη στους υπολογισμούς και αυτό με την σειρά του οδηγεί σε παραλείψεις και προβλήματα στην κατανόηση. Επομένως, θέλει μεγάλη συνοχή στην μελέτη και πρέπει να είσαι σίγουρος ότι αντέχεις.

Προχωρώντας, σίγουρα θα απαιτηθεί να έχεις ιδιαίτερη κλίση στα Μαθηματικά. Χωρίς υπολογισμούς και πράξεις δεν μπορείς να περιμένεις πως θα θριαμβεύσεις στη Φυσική. Συνεπώς, δες αν κάτι τέτοιο θα σε ενδιέφερε και έλεγξε τις γνώσεις σου. Αν σου αρέσουν οι εξισώσεις, οι τύποι και η αναζήτηση για τον άγνωστο Χ, τότε είσαι σε καλό δρόμο!

Μπορεί απλά να σε εμπνέει ο Φυσικός στο σχολείο ή το φροντιστήριο. Δεν είναι κακό να συμβαίνει αυτό. Αντιθέτως, δείχνει πως ο εν λόγω εκπαιδευτικός είναι αρκετά ικανός και αξίζει τον τίτλο του καλού καθηγητή. Ωστόσο, θα πρέπει να σκεφτείς αν πραγματικά σου αρέσει αυτή η επαγγελματική σταδιοδρομία. Πιο συγκεκριμένα, θες κι εσύ να ακολουθήσεις τα χνάρια του καθηγητή και να διδάξεις ή προτιμάς την έρευνα; Ανάλογα με την απάντησή σου, αναρωτήσουν ποια είναι η αιτία που σε ώθησε να απαντήσεις με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Οι Φυσικοί ασχολούνται με τα ζητήματα της κβαντομηχανικής, της άνωσης, της βαρύτητας, της θεωρίας των χορδών ή και των μαύρων τρυπών. Όπως καταλαβαίνεις, όλα αυτά είναι ζητήματα που εναγωνίως ζητούν απαντήσεις. Το ζήτημα της ύπαρξης είναι στενά συνδεδεμένο με τους νόμους της Φύσης. Άραγε υπάρχει η δυνατότητα για ταξίδι στο χρόνο; Υπάρχουν παράλληλα σύμπαντα κι αν ναι πώς μπορούμε να τα φτάσουμε; Αν αυτά τα ερωτήματα σε συναρπάζουν, τότε μπορείς να ακολουθήσεις το ένστικτό σου και να προχωρήσεις στις σπουδές της Φυσικής. Αν όμως σε αφήνουν παγερά αδιάφορο, μην ταλαιπωρείσαι άλλο!

Προτού αποφασίσεις τι θα ακολουθήσεις στο επαγγελματικό σου μονοπάτι, καλό θα είναι να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά και μετά να φτάσεις στο συμπέρασμα αν αξίζει ή όχι να επιδιώξεις μια τέτοια καριέρα στη Φυσική. Αν η απάντηση είναι θετική, καλή επιτυχία! Αν όχι, ψάξε να βρεις αυτό που πράγματι σε συναρπάζει!