Περιορίζοντας τα μικρά έξοδα της καθημερινότητας

Πόσο αμελητέο φαντάζει το κόστος ενός συνηθισμένου καφέ που προμηθευόμαστε από το αγαπημένο μας καφεκοπτείο ή fast food; Πόσο ελάχιστα φαίνεται να μας επιβαρύνει το κόστος μιας σφολιατουειδούς λιχουδιάς, όπως μια τυρόπιτα που καταναλώνουμε την ώρα του διαλείμματος στην εργασία μας; Πόσο άνετη φαίνεται η πρόσβαση στον χώρο εργασίας μας με το προσωπικό μας όχημα, γλιτώνοντας με αυτό τον τρόπο την αναμονή και το συνωστισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς;

Πράγματι συνήθειες όπως οι παραπάνω, τις οποίες πολλοί άνθρωποι ακολουθούν απαρέγκλιτα στην καθημερινότητά τους, ενδέχεται να αποτελούν ένα σημαντικό οικονομικό βραχνά που τους επιβαρύνει μακροπρόθεσμα και -το χειρότερο- χωρίς να γίνεται εύκολα αντιληπτό. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι μπορεί λόγου χάρη ένας καφές που αγοράζουμε από το πλησιέστερο κατάστημα μικρογευμάτων κοντά στο γραφείο μας να κοστίζει ελάχιστα σαν μοναδική και στιγμιαία κατανάλωση όμως οι συνολικές του επιπτώσεις στο διάστημα ενός μήνα σίγουρα επηρεάζει αρνητικά την οικονομική μας κατάσταση (tablas de comparación).

Τείνουμε να βλέπουμε περισσότερο τα μεγάλα έξοδα που σχετίζονται με ένα αντικειμενικά μεγάλο χρηματικό ποσό που πρέπει να πληρώσουμε όπως ο λογαριασμός της ΔΕΗ ή η επισκευή μιας οικιακής συσκευής που μας στερούν απευθείας ένα αισθητά υψηλό ποσό από τις οικονομίες μας και παραβλέπουμε τα μικρά έξοδα της καθημερινότητας που ροκανίζουν την τσέπη μας σιγά σιγά αντιστοιχώντας σε ένα επίσης σημαντικό έξοδο σε βάθος χρόνου.

Κι όμως ένας τρόπος να διαχειριστούμε έξυπνα τα χρήματά μας είναι ο περιορισμός μικρών εξόδων -συχνά μάλιστα αχρείαστων- της καθημερινότητας. Για παράδειγμα αν αναλογιστούμε ότι κάθε νοικοκυριό επισκέπτεται τα σούπερ-μάρκετ μία φορά στις δέκα μέρες ή μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον τότε πρέπει να διαθέτει και τα προϊόντα που μπορούν να αντικαταστήσουν αυτά που μας έχουν γίνει συνήθεια, κυρίως κατά τη διάρκεια της εργασίας μας.

Αν αντικαταστήσεις τον καφέ και την τυρόπιτα που παραγγέλνεις από το γραφείο με τον καφέ και το σάντουιτς που θα φέρεις από το σπίτι τότε σίγουρα έχεις γλιτώσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό που μπορεί και να ξεπερνά τα πενήντα ευρώ το μήνα. Αν επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πας στη δουλειά σου βγάζοντας μια οικονομικά συμφέρουσα κάρτα, σίγουρα εξοικονομείς βενζίνη και χρήματα που μπορεί να χρειαστείς αλλού.

Το κάπνισμα επίσης είναι μια κακή συνήθεια που εκτός από επιβλαβής για την υγεία μας είναι και εξαιρετικά δαπανηρή. Ο σταδιακός περιορισμός του αριθμού τσιγάρων ανά ημέρα μέχρι και την ολοκληρωτική παύση της εν λόγω συνήθειας αποφέρει διπλό όφελος, χρηματικό και σωματικό.

Βέβαια δεν είναι εύκολη η απαγκίστρωση από χρόνιες συνήθειες που έχουν πάρει τη μορφή εξαρτήσεων ενώ και το άγχος του σύγχρονου τρόπου ζωής δεν αποτελεί σύμμαχο στην προσπάθειά βελτίωσης της προσωπικής μας ζωής. Ωστόσο, υπάρχουν μέθοδοι που μπορούν να προσφέρουν χαλάρωση και θέαση της ζωής με άλλο μάτι, πιο θετικό (prestamos con dinero).

Αρκεί να αφιερώσει κανείς λίγο χρόνο για να τους βρει και να καταστήσει πιο ήπια την καθημερινότητά του μακριά από άγχη και αχρείαστα έξοδα – δύο έννοιες που αλληλοτροφοδοτούνται και μόνο επιζήμιες μπορούν να αποβούν. Ξεκινήστε λοιπόν από τα απλά, τουτέστιν τη μείωση καθημερινών εξόδων που δεν αποτελούν ανάγκες και τα υπόλοιπα θα έρθουν βαθμιαία.