Οι Νόμοι της Φυσικής στην Καθημερινότητά Μας

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως δε χρειάζεται να διδασκόμαστε μαθήματα όπως η Φυσική στο σχολείο. Όσοι επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτό τον επαγγελματικό δρόμο μπορούν να διδαχθούν τη Φυσική στο Πανεπιστήμιο, σωστά; Γιατί να τυραννιούνται όλοι με δυσνόητους νόμους και έννοιες; Όμως η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από μία τέτοια αξίωση. Η Φυσική βρίσκεται παντού γύρω μας και επομένως είναι εξαιρετικά ωφέλιμη η γνώση τουλάχιστον των βασικών νόμων της Φυσικής.

Πού όμως συναντά κανείς τη Φυσική στην καθημερινότητά του; Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα!

Πρώτον, όλοι θα έχουν αναρωτηθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους τι είναι αυτό που μας βοηθά να παραμένουμε σταθεροί επάνω στο έδαφος, ενώ η Γη κινείται και μάλιστα κυκλικά. Ο νόμος της βαρύτητας εξηγεί αυτό το φαινόμενο. Ο ίδιος νόμος επιτρέπει στους αστροναύτες να αιωρούνται, καθώς δεν υπάρχει κάτι να τους έλκει στο έδαφος ή σε μία επιφάνεια.

Ο θεμελιώδης νόμος της υδροστατικής ή αλλιώς ο νόμος της άνωσης επιτρέπει στον άνθρωπο για παράδειγμα να επιπλέει στο νερό με βυθισμένο κάποιο τμήμα του κεφαλιού του. Τα πλοία επίσης επιπλέουν με βάση το νόμο της στατικής άνωσης, ένα ξύλο που εμφανίζεται στην επιφάνεια της θάλασσας ή τα φύκια.

Αν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την πορεία μιας κινούμενης σφαίρας, θα δούμε πως αυτό είναι πολύ δύσκολο. Αντίθετα, αν η σφαίρα είναι ακίνητη η προσπάθεια που θα χρειαστεί να καταβάλουμε είναι σαφώς μικρότερη. Αυτός είναι ο νόμος της αδράνειας, ο οποίος είναι απόλυτα λογικός και διέπει όλα τα αντικείμενα.

Ο νόμος της εντροπίας τώρα μπορεί να μας εξηγήσει γιατί ένας άνθρωπος βρίσκει δύσκολο να συγκεντρωθεί, όταν είναι συγχυσμένος. Έχει αυξηθεί η εντροπία του, άρα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει με αποτελεσματικό τρόπο στα καθήκοντά του.

Είναι επίσης ενδιαφέρον να ελέγξουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά με βάση το νόμο της αμοιβαίας επαγωγής. Αυτός ο νόμος υπήρξε και η βάση για την ψυχολογία της συμπεριφοράς. Όταν για παράδειγμα είμαστε με κάποιον και εκείνος συναντήσει έναν γνωστό, με τον οποίο μιλά ευχάριστα, μας δημιουργούνται συναισθήματα ευφορίας και ασφάλειας. Αντίστοιχα τώρα, αν ο φίλος μας συναντήσει έναν άνθρωπο και συζητά μαζί του έντονα, τσακωθεί ή κλάψει, τότε κι εμείς θα επηρεαστούμε ανάλογα.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η Φυσική είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό μάθημα. Όσο κι αν φαίνεται περιττή αυτή η γνώση, στην πραγματικότητα πρόκειται για την ερμηνεία του κόσμου που μας περιβάλλει. Χωρίς αυτή τη γνώση, η κοινωνία δεν μπορεί να προοδεύσει. Για να αποφεύγονται φαινόμενα θεοποίησης φυσικών φαινομένων και για να προλαμβάνονται οι φυσικές καταστροφές, για να βελτιώνεται η αντίδραση του ανθρώπου απέναντι σε κάθε φαινόμενο της φύσης, είναι απαραίτητη η γνώση της Φυσικής.

Ακόμη κι αν δεν σας αρέσει ως θέμα, βρείτε έναν τρόπο να εγείρετε το ενδιαφέρον σας. Σκεφτείτε πόσο συχνά συναντάτε εφαρμογές της Φυσικής στην καθημερινότητά σας και ταυτιστείτε. Διεξάγετε πειράματα και παρατηρήστε τα αποτελέσματα. Πέρα από τη θεωρία, η πρακτική εξάσκηση οξύνει το πνεύμα και βοηθά τον καθένα να κατανοήσει πιο εύκολα και αποτελεσματικά όσα έχει μάθει. Μην απορρίπτετε τη Φυσική, αλλά ανακαλύψτε τρόπους που θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον για αυτή την πολύτιμη γνώση!