Βραβείο Νόμπελ Φυσικής: Η Κορωνίδα των Επιστημών

Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών προσφέρει το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής κάθε χρόνο, ως επιστέγασμα μιας λαμπρής πορείας στον συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα. Το όνομα του βραβείου έχει δοθεί από τον Σουηδό Άλφρεντ Νόμπελ – imprumut rapid online. Ο ίδιος υπήρξε φυσικός και χημικός, ενώ ο πατέρας του ήταν ο εφευρέτης της υποβρύχιας νάρκης. Πρώτη φορά απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1901 και ο αποδέκτης του ήταν ο Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν από τη Γερμανία. Ανάμεσα στους βραβευθέντες, θα βρούμε τη Μαρία Κιουρί και τον Ανρί Μπεκερέλ, τον Γκουλιέλμο Μαρκόνι και τον Μαξ Πλανκ, τον Άλμπερτ Αινστάιν και τον Βέρνερ Καρλ Χάιζενμπεργκ.

Όπως βλέπετε, υπάρχουν αρκετά ηχηρά ονόματα στον τομέα των επιστημών που έλαβαν την παγκόσμια διάκριση αυτή. Το Νόμπελ αυτό αποτελεί μέρος των βραβείων που απονέμονται κάθε χρόνο σε εξέχουσες προσωπικότητες διαφόρων κλάδων. Πιο συγκεκριμένα, τα Νόμπελ απονέμονται στους τομείς της Φυσικής, της Χημείας, της Ειρήνης (είναι η μόνη εξαίρεση, καθώς απονέμεται από τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ), της Λογοτεχνίας, της Ιατρικής και των Οικονομικών Επιστημών. Με άλλα λόγια, μέσα από αυτά τα βραβεία αναγνωρίζονται επιτεύγματα σε κάθε έκφανση του πολιτισμού και της προόδου.

Αρκετά νωρίς ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες και έπειτα η επιτροπή αποφασίζει με βάση τα επιτεύγματα που έχουν λάβει χώρα έως εκείνη την στιγμή. Φυσικά και κατά καιρούς έχουν υπάρξει προβλήματα και παράπονα, ως προς την αντικειμενικότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται. Ωστόσο, τα Βραβεία Νόμπελ δεν παύουν να αποτελούν τη σημαντικότερη διάκριση για τα άτομα των γραμμάτων και των επιστημών. Λίγοι είναι εκείνοι που υποτιμούν την αξία τους.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα βράβευση με Νόμπελ Φυσικής. Πολύ συχνά συγχέεται το Νόμπελ Φυσικής με κάποιο άλλο από τα Νόμπελ που απονέμονται σε ετήσια βάση credit nevoi personale. Όμως, συγκεκριμένα στον τομέα αυτό η Ελλάδα ακόμη δεν έχει κάποιον βραβευμένο επιστήμονα. Αυτό δε μειώνει σε τίποτε βέβαια την αξία των Ελλήνων Φυσικών, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που έχουν διαπρέψει και συνεχίζουν να διαπρέπουν εντός και εκτός της χώρας.

Πέρα από τη διάκριση και την παγκόσμια αναγνώριση, ο κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Φυσικής λαμβάνει ένα μετάλλιο που κοσμεί την συλλογή του και αποτελεί παράσημο για το επίτευγμά του. Εκτός από αυτό, ο βραβευμένος λαμβάνει ένα δίπλωμα αλλά και ένα χρηματικό έπαθλο. Το τελευταίο μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω χρηματοδότηση των ερευνών του στο πεδίο της ενασχόλησής του. Σίγουρα πάντως τα χρήματα που λαμβάνει ο βραβευμένος του αξίζουν, καθώς η βράβευση έρχεται μονάχα έπειτα από χρόνια ολόκληρα σκληρής δουλειάς.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία των υποψηφιοτήτων και για τις βραβεύσεις, όπως επίσης να διαβάσετε άρθρα και αφιερώματα σε παλιούς βραβευμένους ανά τον κόσμο, υπάρχει η επίσημη ιστοσελίδα των Βραβείων Νόμπελ που μπορείτε να επισκεφθείτε. Εκεί θα καλύψετε όλες σας τις απορίες, ενώ θα κατανοήσετε περισσότερο την ιδιαιτερότητα αυτής της σημαντικής βράβευσης.

Είτε είστε υποστηρικτής των Βραβείων Νόμπελ είτε όχι, σίγουρα θα αναγνωρίσετε την αίγλη και την αξία ενός θεσμού, ο οποίος έχει επιβιώσει για πάνω από 100 χρόνια και παραμένει αναλλοίωτος, βραβεύοντας εξέχουσες προσωπικότητες από κάθε γωνιά του πλανήτη για την προσφορά τους.