Άλμπερτ Αϊνστάιν: Ο Σπουδαιότερος Επιστήμονας του 20ού Αιώνα;

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς επιστήμονες όλων των εποχών. Διατύπωσε τη Θεωρία της Σχετικότητας και τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1921 για το έργο του. Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιον πώς το επώνυμό του χρησιμοποιείται ευρέως ακόμη και σήμερα, για να δηλώσει ότι κάποιος είναι ιδιοφυΐα. Η επιρροή του ως επιστήμονας δεν περιορίστηκε στον τομέα της Φυσικής, αλλά επίσης στα Μαθηματικά και την Κοσμολογία.

Γερμανοεβραίος στην καταγωγή, γεννήθηκε το 1879 στο Ουλμ. Σπούδασε στη Ζυρίχη και ξεκίνησε την ανοδική του πορεία αμέσως. Οι θεωρίες του απετέλεσαν την αρχική της κβαντικής μηχανικής, ενώ ήταν ο κύριος εκφραστής της αντίθεσης στους φυσικούς νόμους του Νεύτωνα. Ενώ λοιπόν στην αρχή εξέφρασε τη θεωρία των κβάντων, συνεχίζοντας την έρευνά του εναντιώθηκε σε αυτή. Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε πως η τυχαιότητα των κβάντων δεν μπορεί να είναι αληθινή. «Ο Θεός δεν μπορεί να παίζει ζάρια με τον κόσμο», όπως υποστήριξε σχετικά.

Ίσως ο πιο γνωστός τύπος στην ιστορία της Φυσικής ανήκει σε αυτόν, δηλαδή το διάσημο E=mc2. Αυτή είναι η ισοδυναμία μάζας και ενέργειας και στηρίζει τη Θεωρία της Σχετικότητας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πολλές από τις ιδέες που εξέφρασε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δεν έχουν διαψευσθεί ακόμη και σήμερα. Μάλιστα, αποτελούν τη βάση για νεότερες ανακαλύψεις στη Φυσική.

Στην προσωπική του ζωή, παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά. Ο δεύτερός του γάμος δημιούργησε κάποια αναστάτωση, καθώς έγινε με την ξαδέλφη του. Εκτός από τη Φυσική, έτρεφε μεγάλη αγάπη και στη μουσική και γνώριζε να παίζει βιολί. Ήταν αγνός σοσιαλιστής και γι’ αυτό έγραψε το βιβλίο «Γιατί Σοσιαλισμός;». Ως εκ τούτου, απεχθανόταν τον καπιταλισμό και ο τρόπος ζωής του συμφωνούσε με τις πεποιθήσεις του.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι επιστήμονες ήθελαν να μελετήσουν τον εγκέφαλό του, με σκοπό να ερμηνεύσουν την ιδιοφυΐα του. Μετά το θάνατό του λοιπόν το 1955 η επιθυμία τους έγινε πραγματικότητα. Αυτό που αποδείχθηκε ήταν ότι το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις μαθηματικές πράξεις ήταν ανεξήγητα μεγαλύτερο από το μέσο όρο. Φυσικά, κάτι τέτοιο όλοι το υποψιαζόμασταν, σωστά;

Άλμπερτ Αϊνστάιν, λοιπόν! Ένας άνθρωπος που όλοι γνωρίζουμε λίγο ή πολύ. Έχουν γυριστεί ταινίες κι έχουν γραφτεί βιβλία για τη ζωή του και το έργο του. Πολύ συχνά θα δούμε στο δρόμο ανθρώπους με μπλουζάκια, που τυπωμένη έχουν τη μορφή του με κάποιο απόφθεγμά του. Ακόμη και αφίσες κοσμούν τα δωμάτια φιλόδοξων εφήβων, που ονειρεύονται να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο των Επιστημών όπως ο ίδιος.

Ακόμη κι αν ο εγκέφαλός του ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένος, όπως αποδείχθηκε, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν εργάστηκε σκληρά και επέλεξε την έρευνα και τη μελέτη από το να επαναπαυτεί στη δόξα που είχε κερδίσει από νεαρός. Πάντοτε αναζητούσε κάτι παραπάνω, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις θεωρίες του. Ένα ακόρεστο μυαλό, ένας πραγματικός επιστήμονας και ένας άνθρωπος που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την πορεία του κόσμου και ιδιαίτερα το μέλλον της Επιστήμης.

Σίγουρα έχουν υπάρξει αρκετοί άνθρωποι παρόμοιου βεληνεκούς με τον Αϊνστάιν. Ωστόσο, η προσωπικότητά του ήταν και παραμένει μοναδική!